Hoe veilig is een creditcard?hoe veilig is een creditcard

Wereldwijd zijn er drie verschillende creditcards te onderscheiden die nagenoeg bijna overal geaccepteerd worden: VISA, Mastercard en American Express.

Door de constante verbeteringen op het gebied van veiligheid zijn ze tegenwoordig even veilig als een gewone bankpas. Wat betreft verzekering en veiligheid zijn deze creditcards vergelijkbaar.
Vroeger hoefde je slechts een handtekening te zetten bij een creditcard betaling. Tegenwoordig is de handtekening vervangen door een pincode. Hierdoor is het betalen met een creditcard in een winkel een stuk veiliger geworden.
Bovendien nemen banken veel voorzorgsmaatregelen zoals het constant monitoren van verdachte transacties.

MasterCard Secure Code en Verified by Visa

Als je iets koopt bij een webwinkel die is aangesloten bij Verified by Visa of MasterCard Secure Code, moet je bij de afronding van jouw aankoop een e-Code of een extra wachtwoord invullen. Niemand anders kan op deze manier online betalen met jouw creditcard zonder je toestemming.

Online betalen is dus een stuk veiliger met Verified by Visa of MasterCard Secure Code

Creditcard gestolen

Is je creditcard gestolen of ben je deze verloren,  dan is het zaak om zo snel mogelijk je creditcardmaatschappij ( of bank) te bellen. Elke maatschappij of bank  heeft een telefoonnummer dat vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar is voor het blokkeren van je creditcard.

Vanaf het moment van blokkade kunnen er geen betalingen meer verricht worden en ben je beschermd tegen diefstal en fraude met je creditcard.

Wat je nog rest is om een formulier in te vullen om het eventuele bedrag dat besteed is terug te vorderen in de periode tussen het verlies en het blokkeren van je creditcard.

Aankoopverzekering

Bijna al je aankopen gedaan met je creditcard zijn verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. De precieze voorwaarden verschillen per bank en per creditcardmaatschappij.

Zo kan de hoogte van de vergoeding beperkt zijn tot een bepaald bedrag per gebeurtenis en/of per jaar.
Ook kan voor bepaalde goederen, denk bijvoorbeeld aan telefoons of sieraden, de vergoeding een stuk lager zijn.
Meestal geldt er ook per gebeurtenis een eigen risico voor de aankoopverzekering.
Lees dus de polisvoorwaarden van de aankoopverzekering goed door wat wel en wat niet is verzekerd.